Rabarbarų pyragas

Kadangi rabarbarai šiomis dienomis yra ir dėl grožio (sutikite, vaizdelis gale daržo įspūdingas, kai lapai pūpso didžiuliais krūmais) ir dėl pilvo, tai pats metas kaip tik juos visu greičiu ir valgyti. Ypatignai daug ką nuveikti su rabarbarasi nesumąstau, bet kompotą praverdu kartas nuo karto, o šiemet dar ir naują pyrago receptą išradau. Įdomu, nes pernai irgi buvau išradusi, bet neatsimenu, kokį, o pasibaigus rabarbarų sezonui, ir visai užmiršau. Todėl šiemet teko išgalvoti naują 🙂

Mano išgalvojimas, supraskite, ne iš dangaus, o iš to, ką randu kituose receptuose. Man tiesiog niekaip neįtinka koks nors visas receptas, todėl sukomnonuoju du arba tris į vieną. Šitas irgi būtent taip gimė.

Įdarą pyragui gaminu dieną ar net dvi prieš kepimą. Rabrabarus supjaustau (aš imu apie 400g rabarbarų, galima naudoti kiek mažiau, bet man patinka storas jų sluoksnis) ir užpilu cukrumi (neskaičiuoju, jeigu trūks saldumo, galima įberti vėliau, verdant masę), palieku pusdieniui ar per naktį. Išsiskiria daug sulčių, tuomet statau rabarbarus virti. Virdama ragauju ir, jei trūksta, pridedu daugiau cukraus. Pačioje pabaigoje į šaltą vandenį pasigaminu bulvių krakmolo makaliošės ir supilu į rabarbarų masę. Užverdu ir viską palieku ataušti. Masė virdama būna jau nugaravusi, nebe skysta, kaip pradžioje, o supylus krakmolą visai sutirštėja.

Tešlą taip pat darau iš vakaro, kad šventės dieną tiesiog būtų viską greita ir paprasta iškepti. Bet galima tešlą daryti ir tą pačią dieną, tik ją, pagamintą, reikėtų bent valandą palaikyti šaldytuve.

Tešlai reikės:

400g miltų

200g sviesto

100g cukraus

2 v.š. vandens

1 kiaušinio

Miltus suberkite į dubenį, sutarkuokite šaltą sviestą, įpilkite du šaukštus vandens, ir viska suminkykite į trupinius. Tuomet pabaigoje dar įmuškite kiaušinį ir padarykite vientisą tešlos gabalą, jį dėkit šaldytuvan. Po kurio laiko išėmę dalinkite į dvi dalis, viena turi būti kiek didesnė už kitą. Didesnysis gabalas bus pyrago dugnas, todėl reikia, kad jis padengtų ne tik formos dugną, bet ir kraštus. Iškočiokite pagal turimą formą, ir įklokite į vidų. Mano forma keraminė, 21x30cm, bet manau, kad jokio skirtumo formos dydis. Mažesnis pyragas tiesiog bus storesniu dugnu. Tešlą subadykite šakute, kad kepdama nesutrūkinėtų.

Tešlos dugną kepame orkaitėje apie 15min, 200C temperatūroje. kad pyrago šonai laikytųsi vertikaliai, aš juos kočioju vos vos didesnius, ir tiesiog užkabinu už formos kraštų.

Ištraukę kepinį, dedame rabarbarų įdarą. Iš tiesų įdarą galima dėti visokių uogų ar vaisių, priklausomai nuo sezono. Aš šią vasarą būtinai kartosiu kepinį su alyviniais obuoliais ir avietėmis, mėlynėmis, jei tik jų bus. Įdarą paruošti reikia panašiai, galima uogas virti su uogienių cukrumi ar tiesiog uogienių tirštikliu, kad jis nebūtų skystas.

Taigi, sudėję rabarbarus, tolygiai paskirstome. Mažesnį tešlos gabalą iškočiojame tokio dydžio, koks yra mūsų kepimo formos dugnas. Aš tešlos dangtį papuošiau išpjovusi porą širdelių su sausainio formele, ir dar keletu skylučių šonuose. Galima prigalvoti visaip, ar net tešlą supjaustyti juostomis ir kloti įstrižai ant pyrago viršaus.

Šaunam į orkaitę toje pačioje temperatūroje kepti dar 15-20min, kol gražiai pagels viršus. Aš atvėsinto pyrago širdeles dar pabarsčiau tarkuoto šokolado drožlėmis. galima puošti kaip tik sugalvojate.

Pyragas tikrai labai gardus, linkiu smagaus kepimo ir gero apetito! IMG_20190518_130021.jpg

 

Parašykite komentarą