Spalio derlius lėkštėje

spalio derlius 2018

Na, laisvieji radikalai, laikykites! Antioksidantai ateina,bus jums riesta…
Šiandien pasiėmiau didelį dubenį, apėjau daržą, šiltnamį, pilnas dubuo gėrybių! Smagu, kai dieną oras vis dar įšyla pakankamai, nors pomidorai ir šiltnamyje jau kiek pakeitė skonį, vis dėlto jie gyvi, švieži, traškūs ir kvapnūs.

Taigi, mano dubenyje šiandien:
Svogūnai violetiniai (teisingiau – raudonieji, nors visai gi jie ne raudoni),

svogūnų laiškai (keletą daugiamečių visada turiu šiltnamyje, juos valgom ir pirmus sezono pradžioj, ir paskutinius),

lapiniai salierai,

kininis bastutis, (anas mano daržan atsibastė netikėtai, ir šiemet pirmą kartą, kai visiškai nusivyliau išbandytomis n veislių salotų sėklomis, kurios mano darže arba nesudygdavo, arba vos sudygusios nuskursdavo, būdavo suėstos ir pan.)

kaliaropė, (nuostabi rudeninė daržovė, nėra tokia jau labai populiari, o visai be reikalo, nes tikrai to verta. Rudenį kaliaropes ir topinambus valgau tiesiog taip, kaip obuolį ar kitą vaisių, tarp valgymų, užkandžiavimams, kurių turiu daug, nes dirbu namuose, ir nuolat einu pro virtuvę…ech)

mangoldas, (vis dar bandau jį prisijaukinti savo virtuvėje, bet pasiduoti tikrai neketinu, nors šeimyna ir šiepiasi. Paskaičius, kiek naudingų savybių turi ši daržovė, nutariau, kad tikrai verta ją auginti, todėl belieka gerai atsirinkti, kokius patiekalus iš jos pagamint, ir pirmyn į kovą su stereotipais!)

petražolės,

pomidorai 5 veislių, (vis dar noksta apelsinai, jaučio širdys, siciliečiai ir raudonieji bei juodieji vyšninukai, valgom kasdien pilna burna, o nepasibaigia)

paprika (sunkiai iškovota, užaugino tik keletą ankščių, bet labai išraiškingo skonio, ir kitąmet sėsiu dar kitą veislę, kol atrasiu tokią, kuri norės gausiai derėti mano šiltnamyje, nes kol kas tokios dar neatradau, visos išpuikusios princesės)

Visas gėrybes supjausčiau salotoms, susmulkinau, sutarkavau. Dar pakepinau saulėgrąžų ir moliūgų sėklų bei sezamų, dukrytė pagamino savo firminį užilą iš moliūgų sėklų aliejaus, citrinos sulčių (po 1 šaukštą), grūdėtų garstyčių bei medaus (po arbatinį šaukštelį). Druskos barsčiau tik labai simboliškai, savo firminės, džiovintų pomidorų.

Pietūs buvo labiau bei puikūs😊

salotos

1 mintis apie “Spalio derlius lėkštėje

Parašykite komentarą